Czytałem na forum posty do 2007 roku - niby te w temacie tylko - ale nic z tych niusów nie pomaga.
Bywa u mnie różnie, raz był explorer, potem inny program, później to co z autostartu się uruchamia,
cały czas jak zamykam system mam ten sam błąd typu "[u][i]program[/i][/u].exe ...nie może być read"
Kiedy loguje się jako gość to problem znika (?) Gdzieś coś siedzi w rejestrach i sukcesywnie monituje mi to samo :(
Wstyd się przyznać, bo sam stawiam systemy ludziskom, wiele pomagam, a sam 'chodzę bez butów" :)
Nie chce mi się już kopać, i nie chce mi się instalować systemu od początku.
Może ktoś miał podobną sytuację, więc proszę o jakieś rzeczowe podpowiedzi.
Dzięki, pozdrawiam
Odpowiedzi: 8
Już robiłem tak jak opisujesz, ale to czas, długi czas, i jeszcze raz czas. W drugą stronę podobnie niestety. A kiedy zmienisz na ten przykład kartę graficzną, to wtedy już zupełna strata czasu, itd...
Nie sugeruj się moją odpowiedzią - ale ja robię tak: instaluję system, sterowniki, niezbędne aplikacje - robię obraz systemu i odstawiam do archiwum. Potem instaluję poprawki i robię pierwszy obraz przyrostowy. Następnie reszta aplikacji i znowu obraz przyrostowy. A rejestr ? Rejestr olewam z góry na dół, do czasu aż coś odinstalowuję (co raczej rzadko ma miejsce). Wówczas albo Norton albo CCleaner żeby pozamiatać rejestr.
Dawno temu - miałem takie podejście jakie prezentujesz. Aż któregoś dnia do mnie dotarło - że komputer to mój sługa a nie ja jego ;)
Chyba i niestety masz rację :) Od czasu do czasu wywalam co nieco ręcznie, ale to straszna grzebanina!!!
Wtedy lepiej te 50% śmieci wrzucić po świeżej instalacji niż potem szukać po kluczach zbędnych poleceń, prawda?
RegCleanera przetestowałem - nie czyści wszystkiego do końca. Dlatego może, po świeżej instalce wszystkich potrzebnych programów najlepiej zrobić kopię rejestru, czystą kopię rejestru - na podmiankę :)
Na zdrowie (:
Nie znam tego Twojego, sam używam RegCleanera, rzadziej Odkurzacza. Ten drugi przydaje się do innych celów raczej.
Generalnie, na ogół widzę tu częste wspomnienia ludzi o CCleaner'ze.
Że ja na to wcześniej nie wpadłem :) Krok po kroku - z dzienniczka - i coś zaczyna się dziać :) Dzięki!
Były udostępnione katalogi, które wywaliłem bez odhaczenia tej opcji, programy których już nie ma, itd.
Może wiesz jak najlepiej i najkrócej zarazem (bez grzebania w regedit) usunąć puste klucze z rejestru?
Używam czasem Glary Utilities - kosmetycznie, ale nie wiem czy ten programik jest skuteczny i na ile (?)
Pozdrawiam - i dzięki raz jeszcze za naprowadzenie
A co podgląd zdarzeń na to?
Jesteś pewien, że chodzi o jakiś tam program... czy może o pamięć?