...nie może być read :(

Czytałem na forum posty do 2007 roku - niby te w temacie tylko - ale nic z tych niusów nie pomaga. Bywa u mnie różnie, raz był explorer, potem inny program, później to co z autostartu się uruchamia, cały czas jak zamykam system mam ten sam błąd typu "[u][i]program[/i][/u].exe ...nie może być read" Kiedy loguje się jako gość to problem znika (?) Gdzieś coś siedzi w rejestrach i sukcesywnie monituje mi to samo :( Wstyd się przyznać, bo sam stawiam systemy ludziskom, wiele pomagam, a sam 'chodzę bez butów" :) Nie chce mi się już kopać, i nie chce mi się instalować systemu od początku. Może ktoś miał podobną sytuację, więc proszę o jakieś rzeczowe podpowiedzi. Dzięki, pozdrawiam

Odpowiedzi: 8

Już robiłem tak jak opisujesz, ale to czas, długi czas, i jeszcze raz czas. W drugą stronę podobnie niestety. A kiedy zmienisz na ten przykład kartę graficzną, to wtedy już zupełna strata czasu, itd...
elb24
Dodano
02.04.2010 23:40:37
Nie sugeruj się moją odpowiedzią - ale ja robię tak: instaluję system, sterowniki, niezbędne aplikacje - robię obraz systemu i odstawiam do archiwum. Potem instaluję poprawki i robię pierwszy obraz przyrostowy. Następnie reszta aplikacji i znowu obraz przyrostowy. A rejestr ? Rejestr olewam z góry na dół, do czasu aż coś odinstalowuję (co raczej rzadko ma miejsce). Wówczas albo Norton albo CCleaner żeby pozamiatać rejestr. Dawno temu - miałem takie podejście jakie prezentujesz. Aż któregoś dnia do mnie dotarło - że komputer to mój sługa a nie ja jego ;)
Veers
Dodano
02.04.2010 09:47:07
Chyba i niestety masz rację :) Od czasu do czasu wywalam co nieco ręcznie, ale to straszna grzebanina!!! Wtedy lepiej te 50% śmieci wrzucić po świeżej instalacji niż potem szukać po kluczach zbędnych poleceń, prawda?
elb24
Dodano
01.04.2010 21:17:19
RegCleanera przetestowałem - nie czyści wszystkiego do końca. Dlatego może, po świeżej instalce wszystkich potrzebnych programów najlepiej zrobić kopię rejestru, czystą kopię rejestru - na podmiankę :)
elb24
Dodano
30.03.2010 22:26:51
  • Ucho 30.03.2010 22:40:01

[quote=elb24]RegCleanera przetestowałem - nie czyści wszystkiego do końca.[/quote] Nie ma takiego co czyści wszystko. Dlatego ja używam 2 lub 3 po kolei, a i te wszystkiego nie wywalą. Easy Cleaner, Reg Cleaner i CCcleaner. Testowałem też inne i każdy jest dobry i każdy coś zostawi.

• Veers 30.03.2010 23:01:02

[quote=elb24].... może, po świeżej instalce wszystkich potrzebnych programów najlepiej zrobić kopię rejestru, czystą kopię rejestru...[/quote] Tyle że "po instalce wszystkich potrzebnych programów" kopia rejestru już nie będzie czysta. Jakieś 50 % instalatorów pozostawia po sobie śmieci ...Doświadczenie mi mówi - że porządki w rejestrze to walka z wiatrakami.

Na zdrowie (: Nie znam tego Twojego, sam używam RegCleanera, rzadziej Odkurzacza. Ten drugi przydaje się do innych celów raczej. Generalnie, na ogół widzę tu częste wspomnienia ludzi o CCleaner'ze.
XanTyp
Dodano
29.03.2010 17:30:27
Że ja na to wcześniej nie wpadłem :) Krok po kroku - z dzienniczka - i coś zaczyna się dziać :) Dzięki! Były udostępnione katalogi, które wywaliłem bez odhaczenia tej opcji, programy których już nie ma, itd. Może wiesz jak najlepiej i najkrócej zarazem (bez grzebania w regedit) usunąć puste klucze z rejestru? Używam czasem Glary Utilities - kosmetycznie, ale nie wiem czy ten programik jest skuteczny i na ile (?) Pozdrawiam - i dzięki raz jeszcze za naprowadzenie
elb24
Dodano
29.03.2010 01:17:58
A co podgląd zdarzeń na to?
XanTyp
Dodano
28.03.2010 22:49:33
Jesteś pewien, że chodzi o jakiś tam program... czy może o pamięć?
XanTyp
Dodano
28.03.2010 18:39:38
  • elb24 28.03.2010 20:48:07

[quote=XanTyp]Jesteś pewien, że chodzi o jakiś tam program... czy może o pamięć?[/quote] Nie zamieniałem jeszcze pamięci, myślę że jest OK. Dodałem kolejnego użytkownika z prawami admina i ten profil się 'nie zacina' :) Dziwaczne, prawda?

elb24
Dodano:
28.03.2010 16:58:54
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1