.:MEGA PROBLEM Z PODWIESZKAMI:.

Mam problem z komputerem. Nieustannie się zawiesza. Komputer mam juź od ponad roku a internet od 2–3 tygodni. Kiedyś juź miałem internet ale to było z pół roku temu. Zaczął się zawieszać od jakiegoś tygodnia zanim mi podłączyli internet więc myślałem, źe moźe po prostu coś się w nim popsuło. Parę miesięcy temu miałem problemy z wętylatorem chodził strasznie głośno niewiadomo dlaczego. Ale to trwało parę dni i juź potem było w porządku. Odkąd mi załoźyli internet nie wyłączam komputera na noce poniewaź ściągam filmy przez neta. Gdy poprzednio miałem internet teź tak robiłem ale nie było problemu. A teraz się ciągle zawiesza. Pomyślałem, źe to przez ten wętylator ale kupiłem nowy (oryginalny intela a mam procesor Intel Celeron 1,7 więc pasuje idealnie i działa teź idealnie) ale to nic nie pomogło L. Zawiesza się nadal i to coraz częściej. Formatowałem juź dysk, i nic nie pomogło. Zrobiłem update BIOSa ale to teź nic nie pomogło. Oczywiście wiadomo, źe przez takie zawieszenie i resetowanie komputera robią się błędy które mogą tylko pogorszyć sytuacje ale scandisc zwykły nie pomaga a jak mam zrobić gruntowy (ten dokładniejszy) jak się zawiesza komputer co 10 minut?! To samo z defragmętacją. Ale robiłem juź gruntowego scandiska wcześniej przed sformatowaniem dysku (i defragmętacje teź) ale nie pomogło. Zawsze uźywałem jako zabezpieczenia przed wirusami i włamaniami program Norton Internet Security w którego skład wchodzi antywirus i firewall. Teraz odkąd mam internet uźywam tylko samego antywirusa. Robię update codziennie więc z nim nie mam problemów. Nigdy jeszcze nic mi nie wykrył a skanuje dysk co tydzień (skanowałem bo teraz się zawiesza...). Więc nie powinno być źadnych wirusów. Od niedawna bliźej poznałem mój problem z zawieszaniem. Odkryłem 2 dziwne rzeczy. Pierwsza to taka, źe komputer nie zawiesza się (NIGDY) gdy włączoną mam grę Need For Speed: Underground :P Co jest naprawdę dziwne bo gdy gram w Counter–Strike–a komputer jak zwykle się zawiesza. Drugą rzeczą jest to, źe komputer zawiesza się gdy ma większy nacisk na połączenie z siecią! Tzn. np. gdy włączony jest antywirus, program ściągający (ja korzystam z Shareazy ale czasem teź z BearShare i Kazy) i jeszcze przeglądam jakieś strony. Teraz juź jest to niemoźliwe poniewaź wystarczy, źe sam antywirus pracuje to juź po minucie się zawiesza. Ale nawet gdy wyłączę modem i nie mam połączenia z internetem a programy są powłączane i tak się zawiesza. (sprawdzałem i nie jest to wina źadnego z programów bo jak wszystko wyłączę i włączę modem to i tak się wiesza) Więc wniosek: jest to chyba jakiś wirus albo coś dziwnego bo normalnie nie miało by znaczenia czy jest włączona jakaś gra czy co innego. Rozmawiałem z dziesiątkami osób i większość mi mówi, źe norton antywirus jest gówniany i źebym sobie zainstalował mks–wira. Zrobię tak ale na razie nawet instalacji nie mam co uruchamiać bo pewnie się zawiesi. Słyszałem o wirusach które chowają się w poza dostępnym miejscem dyskowym dla uźytkownika. Więc to moźe coś takiego. Ok. trochę się napisałem :P (tak dla ciekawskich to całość pisze u kolegi na komputerze poniewaź... wiadomo...) Proszę wszystkich o pomoc! Bo wiecie jak to jest gdy nic nie moźna robić bo ciągle się zawiesza! Tylko się moźna porządnie wku***ć i bardziej go rozwalić. Kaźdy kto miał jakieś podobne problemy, objawy lub znał kogoś kto coś takiego miał proszę o napisanie jak to zwalczyć (oczywiście poza kupowaniem nowego komputera czy oddawaniem go do serwisu!) PROSZĘ POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedzi: 11

Wczoraj przyszło pocztą nowiutkie 512mb ramu 8) Zasilacz juź teź wymieniłem pare dni wcześniej... I teraz musze was zawieść bo ani jedna ani druga rzecz nie była popruta. :) Ale spoko... w końcu moje koszty :P Dogadałem się z qumplem i prztniusł do mnie pare części swojego kompa. Karte graficzną, procesor i płyte główną. Okazuje się, źe jest uszkodzona płyta główna. No to jeszcze się kolejne 400zł wyp.....li na Inter D865PERL i będzie spoko :P Skorzystałem z rady formatu dysku źeby nie ściągać updateów (według posta Bobi_roberta) sformatować dysk? Spoko... Ale zainstalować nowego Windowsa? Teź spoko tylko, źe przy instalacji sie komp zawiesza... I ***... :P Musiałem znów z kompa znajomego skorzystać – przyniosłem do niego dysk i u niego wgrałem Win.ME (Millennim dlatego bo XP podczas instalacji dostosowywuje się do sprzętu więc gdybym zainstalował u niego XP to u mnie by nie chodziło :P) No i w końcu z czystym nie UPDATEowanym windowsem włączyłem kompa (oczywiście narpierw problemy z kabelkami – 20minut na kombinowaniu z taśmą przy FDD i dysku...) no dobra działa... włanczam... mija 5 minut i podiweszka :) Teraz zanim kupie nową płyte główną to mam juź sposób na niezawieszanie :) Włanczam Unreal Tournament (tą pierwszą część bo mniej obciąźa procka – nawed niź jakakolwiek gra włączona przez emulator)no i tak sobie powoli radze :P Jeśli ktoś chce coś dodać to prosze bardzo ale ogólnie to temat do zamknięcia. :)
DeLikFeNt
Dodano
21.08.2004 09:16:00
Ja mam takźe podobny problem...tylko w moim przypadku zawiesza się najczęściej podczas wchodzenia do gry i interesujące jest to, źe zawiesza się kursor i cały obraz...jakby się zawiesił. Nie pomaga ctrl alt del ani nic innego trzeba uźyc twardego reseta. jednak gdy nie wchodze do gier uźywam programów netu itp. to nie tnie mi się...tylko wtedy gdy miałem gg i tlen zainstalowany topodczas wchodzenia i korzystania takźe się ciął ale po zainstalowaniu AQQ wszystko jest dobrze......naprawde wkurzająca sprawa
Anonymous
Dodano
17.08.2004 14:28:03
Dodam jeszcze ze zawiesza mi sie podczas grania, a po restarcie jak sprawdzilem temperature procesora to wynosila 65* C. I tak sobie pomyslalem czy by nie wyczyscic go troche wewnatrz,(teraz prosze mnie nie besztac :)) mam go ponad 2 lata i jeszcze nie rozkrecalem bo jest na gwarancji ale jezeli nie bedzie innego rozwiazania to juz h** z gwarancja.
byloo
Dodano
02.08.2004 21:10:45
Nie wglebiam sie w te bledy. Szukanie na szybkiego:
WinMgmt – http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;266416
Javaw.exe to nie Azureus a Java Suna. Byc moze musisz przeinstalowac ? Przejsc na jave M$ ? :wink:
DCOM – http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN–US;290398
ShldDrv – jakies wirtualne CD ?
EL NINO
Dodano
02.08.2004 21:05:22
heh no nawet po dwukliku nic wiecej nie wiem ale skoro nalegasz :) ...

dla "DCOM"
Zabroniony dostęp przy próbie uruchomienia serwera DCOM przy uźyciu DefaultLaunchPermssion. Serwerem jest:
{00020906–0000–0000–C000–000000000046}
Uźytkownikiem jest Unavailable/Unavailable, SID=Unavailable. :?

dla "Service Control Manager"
Nie moźna załadować następujących sterowników startu rozruchowego lub systemowego:
ShldDrv

"Application Hang"
Aplikacja zawieszająca javaw.exe, wersja 0.0.0.0, moduł zawieszenia hungapp, wersja 0.0.0.0, adres zawieszenia 0x00000000.
Tutaj to wiem ze plik javaw.exe to plik z AZUREUSA wiec ok tylko nie wiem czemu wyskakuje blad, a innym razem zamiast javaw.exe jest nero :?

no i ostatnie "WinMgmt"
Nie udało się załadować pliku MOF c:2e3licwmi.mof w czasie odzyskiwania pliku składu.

To wszystkie napotkane błędy..czekam na pomoc :D
byloo
Dodano
02.08.2004 20:38:14
Po takim opisie wiemy tyle samo co Ty :P .

Taki blad po dwukliku daje troche wiecej info.
EL NINO
Dodano
02.08.2004 20:13:15
U mnie tez sie wiesza i to tak nagle nie wiem skad i dlaczego, a jesli chodzi o ten podglad zdarzen to czesto zagladam i blad wystepuje w "DCOM" i czasami w "Service Control Manager" <<
byloo
Dodano
02.08.2004 16:05:35
DeLikFeNt:
Rozmawiałem z dziesiątkami osób i większość mi mówi, źe norton antywirus jest gówniany i źebym sobie zainstalował mks–wira.
Tylko nie mow ze znasz Redachtora :P :wink: .

Sprawdzilbys sobie podglad zdarzen – co tam za bledy system powypisywal.
EL NINO
Dodano
27.07.2004 18:15:01
Hmmm... Moźliwe, źe to przez ram... Teraz gdy to przemyślałem to zanim się to zaczęło to grałem w gre Morrowind. A poniewaź nie mam rewelacyjnego sprzętu to co pół godzinki musiałem wyłączyć i włączyć kompa źeby wyczyścić ram bo gra mi się strasznie zaczynała ciąć. Tylko źeby było szybciej to robiłem resety ;] I tak po paru dniach grania gra nagle sama się zaczynała wyłanczać :P A potem zaczęło się z tym zawieszaniem... Tak to chyba przez ram... ale nie mam z kąd wźąść ten miernik. Ale za to mam z kąd wziąść ram... chociaź zasilacz teź ma na sobie pare centymetrów kurzu :) ok pokombinuje i MEGA dzięki za pomoc :) jak juź naprawie tego mojego bubla to napisze, źe jest ok :)
DeLikFeNt
Dodano
27.07.2004 15:27:24
ja napisze rowniez male wypracowanko
napisze tak : rowniez mialem podobna rzecz ale nie wiem dokladnie czym to bylo spowodowane podejrzewam
a) ram ale zrobilem wszystkie testy memtestem a i zero problemow ponadto pozyczylem kosc od kumpla i to samo
b) zasilacz tzn. odkrecilem, odkurzylem z kurzu
c) instalacja service packów z windows update :
najprawdopodobniej ktoras z lat kloci sie z moim sprzetem
ktoras z opcji a) i b) jest u mnie przyczyna zainstalowalem jeszcze raz windows ale nie sciagalem update i nie zwiesza sie
ale nie wykluczam rowniez zasilacza poniewaz zaraz po "umyciu" go problem sie nie powtorzyl
kurz najwiekszym wrogiem komputera

zerknij czy w podgladzie zdarzen nie masz bledu ACPI
Bobi
Dodano
27.07.2004 14:58:52
Nigdy nie lubiałem pisać wypracowań z języka polskiego, ty chyba wręcz przeciwnie :) .

W tej sprawie podejrzani to:
1. Pamięć.
2. Zasilacz.

Ad.1
Jeśli masz moźliwość poźycz od kogoś kostke RAMu i podmień, wszelkie testy pamięci w tym przypadku raczej odpadają ze względu na częste resety.

Ad.2
Sprawdź napięcia na swoim zasilaczu i podaj nam je, posłuź się najlepiej miernikiem, punkty pomiaru podaje poniźej.

W przypadku gdy nie masz dostępu do miernika, sprawdź te napięcia z poziomu BIOSu i/lub Windowsa (ale jest to maetoda mniej wiarygodna) Tutaj masz linka do MotherBoard Monitor 5
spiderko
Dodano
27.07.2004 14:40:22
DeLikFeNt
Dodano:
27.07.2004 12:19:30
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1