...Internet a pioróny....
Pytanie troche dziwne ale zastanawia mnie jedna rzecz...Jestem polaczony z netem przez siec osiedlowa(bardzo duza) i za kazdym razem jak jest burza to net mi nie dziala :roll:
Ja nie wiem czy admin wszystko wylacza bo boi sie zeby mu czegos nie rozwalilo czy co ?
Za wszelkie tezy i teorie z gory dziekuje :wink:
Ja nie wiem czy admin wszystko wylacza bo boi sie zeby mu czegos nie rozwalilo czy co ?
Za wszelkie tezy i teorie z gory dziekuje :wink:
Odpowiedzi: 13
Nastepnym razem spytaj dziadka dlaczego jeszcze telefonu z gniazdka nie wylaczyl ? :wink:
:lol: Hehe u mnie sa jeszcze lepsze jajca!!!Jak nadciaga burza to dziadek dzwoni do mnie co 10 min i pyta czy wszystko jest z pradu wylaczone 8) ...w sumie to mu sie nie dziwie bo niedawno spalił mu sie komp i jest jakis taki nadwrazliwy ;] Ale chyba najlepszym sposobem na ,,niespalenie '' jest odlaczenie od pradu :)
Ja zawsze wyciągam kabelek z sieciówki a u mnie teź wyłączają neta jak grzmi ale to normalne, lepiej odczekać nawet jeden długi dzień (a przecieź internet nie dostanie nóg i nie ucieknie) niź później kupować nowe części a nie kaźdy moźe sobie pozwolić na kupienie tego od zaraz. U mnie na sieci juź wielu osobom poszedł kochać się proc czy płyta.
U mnie jest tak zawsze po ostatniej burzy przedwczorajszej odzyskałem neta dopiero wczoraj no i teraz nadrabiam zaległości :D Moźliwe źe to była jakaś awaria bo tak długo 8) Ale bardzo często wyłączają w czasie burzy.Ja i tak wyłączam zawsze kompa i odłączam kabel :D
snaczu:
Seeker:
snaczu:
To moze zdac egzamit tylko wtedy jezeli tak zwane protekt nety sa dobrze uziemione, a nie jak wiekszosc ludzi robi uziemienie do zera, bo to nie jest juz uziemienie tylko zero.
Snaczu mógłbyś to rozwinąć, szczegłonie frapuje mnie pytanie o to "0" gdzie ono się podłącza ?– wisi tak sobie w powietrzu czy jak?
link do strony, ladnie wytlumaczone :) http://www.goldhand.lezajsk.net.pl/elektronika/fazy/
Ładnie ? moźe ale IMO większych bzdur dawno nie czytałem –
cyt : "
Tak wiec na rezystancji uziemienia moga pojawic sie jakies napiecia. Nie pamietam dokladnie ale rezystancja pomiedzy rzeczywistym uziemieniem w wyimaginowana, teoretyczna ziemia nie powinna byc wieksza niz 0,1 Ohm a ta wartosc chyba i tak juz jest bardzo duza.
Że jak? na rezystancji jakieś napięcia występują ? .... :shock:
0,1 Ohma :shock: wartość ta to w rzeczywistosci ok 3 Ohmów
Tu masz definicję zerowania i uziemiania jeśli coś niejasne to ....pytaj – zwróć uwagę na wutłuszczenia
Zerowanie (Kategoria: elektryka ang. nulling; neutralization)
Środek ochrony przeciwporaźeniowej dodatkowej, polegający na połączeniu części przewodzących dostępnych z uziemionym przewodem ochronnym PE lub przewodem ochronno–neutralnym PEN i powodujący w warunkach zakłóceniowych samoczynne odłączenie zasilania, moźe być stosowane w urządzeniach prądu przemiennego o napięciu znamionowym nie przekraczającym 500 V i o układzie sieciowym TN, mającym punkt neutralny bezpośrednio uziemiony a części przewodzące dostępne odbiorników mogą być połączone z tym punktem: 1) przewodem ochronnym PE (układ TN–S) 2) przewodem ochronno–neutralnym PEN (układ TN–C). 3) w części układu przewodem ochronnym PE, a w części układu przewodem ochronno–neutralnym układ (TN–C–S)
Uziemienie ochronne (Kategoria: elektryka ang. equipment earth)
System ochrony przeciw praźeniu prądem elektrycznym, polegający na połączeniu z ziemią metalowych części urządzeń elektrycznych nie będących normalnie pod napięciem
Uziemienie robocze (Kategoria: elektryka ang. system earth; service ground)
Uziemienie stosowane w celu: utrzymania w określonych granicach rozkładu napięć w poszczególnych częściach sieci względem ziemi, zapobiegania skutkom przerzutu napięcia z obwodu wyźszego napięcia do obwodu niźszego napięcia, wymuszenie odpowiedniego prądu doziemnego umoźliwiającego właściwe funkcjonowanie zabezpieczeń ziemnozwarciowych, itp..
Seeker:
snaczu:
To moze zdac egzamit tylko wtedy jezeli tak zwane protekt nety sa dobrze uziemione, a nie jak wiekszosc ludzi robi uziemienie do zera, bo to nie jest juz uziemienie tylko zero.
Snaczu mógłbyś to rozwinąć, szczegłonie frapuje mnie pytanie o to "0" gdzie ono się podłącza ?– wisi tak sobie w powietrzu czy jak?
link do strony, ladnie wytlumaczone :) http://www.goldhand.lezajsk.net.pl/elektronika/fazy/
mnie się rok temu podczas burzy upalił hub – ale i tak był lipny :D
teraz ma switcha z wieczystą gwarancją i nieodłączam :lol: I transfer lepszy odrazu :wink:
teraz ma switcha z wieczystą gwarancją i nieodłączam :lol: I transfer lepszy odrazu :wink:
snaczu:
brtx:
Chlopaki – mala rada – zainwestuje w urzadzenia ochronne na siec.
Montuje sie je przed switchami i chronia one owe urzadzenia przed przepieciami a co za tym idzie przed zniszczeniem 8)
Co wiecej – takie urzadzonka mozna samemu zmontowac o ile zna sie troche na elektronice ;)
To moze zdac egzamit tylko wtedy jezeli tak zwane protekt nety sa dobrze uziemione, a nie jak wiekszosc ludzi robi uziemienie do zera, bo to nie jest juz uziemienie tylko zero. Dlatego u nas jest wspolne zasilanie, switche sa wylaczane na czas burzy i dla wlasnego bezpieczenstwa trzeba odlaczyc kabelek z siecioweczki
no, u mnie jest to samo :–)
Jak tylko zacznie padać deszc, wiać silniejszy wiatr albo zaczyna grzmiewć (wczoraj grzmiało przez 3 h a nie spadła ani jedna kropla) to moja sąsiadka wyłącza huba a mnie tylko szlak wtedy trafia.
Jak tylko zacznie padać deszc, wiać silniejszy wiatr albo zaczyna grzmiewć (wczoraj grzmiało przez 3 h a nie spadła ani jedna kropla) to moja sąsiadka wyłącza huba a mnie tylko szlak wtedy trafia.
Chlopaki – mala rada – zainwestuje w urzadzenia ochronne na siec.
Montuje sie je przed switchami i chronia one owe urzadzenia przed przepieciami a co za tym idzie przed zniszczeniem 8)
Co wiecej – takie urzadzonka mozna samemu zmontowac o ile zna sie troche na elektronice ;)
A teraz cos ku przestrodze – koledzy z sasiedztwa mieli siec na 3 kompy. No i nadeszla burza. Pomimo ze 2 z 3 kompow bylo wylaczonych (tylko z pradu) polecily wszytkie sieciowki, router, hub, monitor i zasilacz wlaczonego kompa, plyta glowna kompa wylaczonego... straty w sumie na 1,5 tys.
Jak na 3 kompy to chyba sami przyznacie – calkiem sporo :D
A teraz cos ku przestrodze – koledzy z sasiedztwa mieli siec na 3 kompy. No i nadeszla burza. Pomimo ze 2 z 3 kompow bylo wylaczonych (tylko z pradu) polecily wszytkie sieciowki, router, hub, monitor i zasilacz wlaczonego kompa, plyta glowna kompa wylaczonego... straty w sumie na 1,5 tys.
Jak na 3 kompy to chyba sami przyznacie – calkiem sporo :D
U mnie jest tak samo, a dodatkowo sam wyciągam kabelek z sieciówki ;)
Podobna rzecz jest u nas w sieci Compower, gdy nadchodzi burza z wyladowaniami atmosferycznymi, wylaczamy wspolne zasilanie dla switchy i mamy pewnosc ze nie bedziemy musiely kupowac po burzy ze 30 40 switchy nowych :) burze nie trwaja przewaznie dluzej jak 30 minut, a dla nas to duza oszczednosc i bezpieczenstwo dla usera ze mu komp sie nie zjara :>
Strona 1 / 1